‘t Fean ‘58 weet weer wat verliezen is


SURHUISTERVEEN – ’t Fean ’58 leed zaterdag thuis tegen SV Oosterwolde een 1-2 nederlaag en werd weer met beide benen op de grond gezet. Zonder gevolgen overigens, want het betrof een oefenpartij. Eén van de vele de laatste weken. Tegen veelal sterke tegenstanders: derde divisionist Harkemase Boys, vierdeklasser Top ’63, hoofdklasser Buitenpost en nu SV Oosterwolde. 

Werd de vorige week het twee klassen lager spelende Top ’63 met 9-1 aan de zegekar gebonden, tegen het twee klassen hoger spelende Buitenpost werd dinsdag eveneens de winst binnengehaald. De Feansters trokken met 1-2 verrassend aan het langste eind. Twee doelpunten van Rienk Bouma beslisten de wedstrijd in het voordeel van de blauwhemden. Die uit Surhuisterveen wel te verstaan, want Buitenpost speelt ook in het blauw. 

De verwachtingen tegen SV Oosterwolde waren daarom hooggespannen. De ploeg uit de Stellingwerven komt net als ’t Fean ’58 uit in de tweede klasse, zij het in de parallel klasse, de tweede klasse J. Een voor ’t Fean ’58 onbekende klasse, waarin voornamelijk Groningse en Drentse ploegen uitkomen. 

Onbekende tegenstanders, tot twee maanden geleden, toen voor de competitie de uitwedstrijd tegen FC Wolvega op het programma stond (een zwaar bevochten 0-2 overwinning). Deze ploeg kwam met ingang van dit seizoen over uit de tweede klasse J en is dus voor het eerst ingedeeld in dezelfde klasse als ’t Fean ’58. FC Wolvega liet via wedstrijdsecretaris en tevens leider van het eerste elftal weten zich zeker thuis te voelen in de Friese tweede klasse. “Al ligt het niveau in de andere klasse wel iets hoger, vooral op het technische vlak.”  

Onbekend

Niet alleen bij de spelers is de tweede klasse J onbekend, ook bij de supporters. Zelfs bij de doorgewinterde leden van de Swetstafel. “2J? Wy kinne wol de 3J’s”, merkte een van hen op. Gelukkig voor hen werd deze keer op het hoofdveld gespeeld en niet op verder gelegen kunstgrasveld, waar vorige week de wedstrijd tegen Top ’63 werd afgewerkt. Deze afstand was voor het merendeel van de Swetsers reden om na de rust alvast ‘de derde helft’ in te laten gaan en de tweede helft over te slaan. Hetgeen in het verslag van de wedstrijd zijdelings werd genoemd en wat de heren nogal hoog zat. “De tweede helft zijn we nu zeker van de partij. Aan de zijlijn dan wel te verstaan”, beloofden de ‘diehards’ plechtig. Een belofte, die daadwerkelijk werd nagekomen ondanks de venijnig gure wind. Zij waren unaniem van mening dat SV Oosterwolde een knappe ploeg had, fysiek sterk. “Kwa ynset soene se wol by ús in de twadde klasse passe”, was hun mening. 

SV Oosterwolde (sinds 2020 een fusievereniging vanuit de zaterdagclub De Griffioen en de zondagclub DIO Oosterwolde) staat achtste in de competitie met 11 punten uit 8 wedstrijden. Koploper in deze klasse is DZOH, bij de oudere supporters en gepensioneerden onder ons een welbekende naam, waaraan met goede herinneringen wordt teruggedacht. Zaterdag 31 mei 1997, bijna 25 jaar geleden, staat in hun geheugen gegrift. Die dag dwong ’t Fean ’58 tegen deze club uit Emmen in Bovensmilde promotie af naar de tweede klasse. 

De wedstrijd

Terug naar de wedstrijd. De achterhoede van ’t Fean miste twee gerenommeerde namen: Mayk Numan (sleutelbeenblessure – is volgende week weer beschikbaar-red.) en John Notebomer (achilleshiel). Trainer Minno van der Werff had daarom René Mellema in de achterhoede geposteerd evenals Steef Loopstra, die het centrum van de verdediging vormde. De jonge Loopstra lijkt de ‘Haarlemmer Olie’ te gaan worden van het elftal, want hij is op alle posities inzetbaar. Al lijken de kenners (nog) te twijfelen of hij geschikt is om het nummer 1 op zijn shirt te dragen. Uitgezonderd Numan en Notebomer ziet de selectie er ‘fris en fruitig’ uit. “Conditioneel staat het er goed op”, bevestigt Geert Hommes, sinds mensenheugenis verzorger van de selectie van ’t Fean ’58. 

Na een kwartier al kwam de thuisclub op een 0-1 achterstand. Een vrije trap van bij de zijlijn werd door niemand beroerd en de bal verdween ongehinderd in de touwen achter doelman Hessel Huisman. Lang konden de Stellingwervers niet genieten van hun voorsprong. Drie minuten later werd de behendige Bard Pultrum binnen de zestien onderuit gehaald. Scheidsrechter Arjen de Jong kon niet anders doen dan naar de stip te wijzen. Met dit buitenkansje wist Jens Hamstra wel raad (1-1). 

In de tweede helft brachten de bezoekers uit een fraai genomen vrije trap via de binnenkant paal de beslissende voorsprong op het scorebord (1-2). Minno van der Werff – hij geniet elke keer weer van z’n jonkies – maakte ook nu van de gelegenheid gebruik een aantal A-junioren te laten ruiken aan het grote werk: Franc van der Werff, Albert Nijboer en David Huistra. Zij draaiden moeiteloos mee. Daarmee aantonend dat het wel goed zit met aanwas van de jeugd in Surhuisterveen. 

Zaterdag a.s. oefent ’t Fean ’58 in Leeuwarden tegen eersteklasser Blauw Wit ’34, in de aanloop naar de competitiekraker een week later tegen koploper Be Quick (Dokkum) in de strijd om de koppositie in de tweede klasse I. 

Jacob Hielema