’t Fean ’58 weet weer wat winnen is

MINNERTSGA – De ontlading was groot na afloop van de wedstrijd Minnertsga-’t Fean ’58, waarin de bezoekers met 0-2 aan het langste eind trokken. De laatste overwinning dateerde al weer van 8 oktober. Voor de thuisclub was de nederlaag smetje op het 50-jarig jubileum, dat dit weekend groots werd gevierd. Voor ’t Fean ’58 kwam de overwinning als een verlossing. “Nu ga je met een heel ander gevoel de winterstop in”, vond trainer Yko de Boer.

“Deze overwinning hadden we echt nodig”, blikte De Boer terug. “We voetbalden deze competitie bij fasen knap. Alleen, we pakten geen punten. Maar de laatste tijd begonnen we ook minder te voetballen.”

Het leek er helemaal niet op dat er een winnaar zou komen in Minnertsga. Echt grote kansen wisten de beide ploegen niet te creëren. De Feansters met verreweg het meeste balbezit speelden behoudend. De teleurstellende resultaten van de laatste weken legden een deken van angst over de ploeg. Geen fouten maken, risicoloos voetbal, al werd er soms aardig gecombineerd. Van enig opportunisme was geen sprake. De eerste helft leverde dan ook weinig spektakel op.

De ommekeer kwam in de 74e minuut. Daarvoor zorgde invaller Erwin Tabak. Er kwam meteen dreiging. Koud in het veld passeerde hij op volle snelheid zijn tegenstander, die stil leek te staan. “Dy is ek op ‘e brommer”, vond een vrouwelijke supporter van Minnertsga. Zijn strakke voorzet vanaf de achterlijn werd keurig binnen gegleden door Harm Vrij, die zijn harde werken beloond zag met een fraaie treffer (0-1). “Er zat veel gif in deze aanval”, merkte Yko de Boer op. In de 89e minuut kwamen de blauwhemden nog goed weg toen een schot van Rein Siebe Faber werd geblokkeerd. In de extra tijd maakte Gerard Dotinga aan alle onzekerheid een einde. Hij scoorde van afstand fraai in de linker bovenhoek en liet doelman Jorn Helder kansloos (0-2). Yko de Boer was niet alleen blij met de behaalde punten, maar eveneens met de discipline waarmee zijn jongens hadden gespeeld. “Minnertsga is een moeilijk te bespelen ploeg, ze spelen compact. Dan moet je geduld hebben. En dat hadden we vandaag.” De sportieve wedstrijd werd uitstekend geleid door de ervaren scheidsrechter Meints uit Grootegast.

Bekijk meer foto’s op www.jan-anne.nl.