’t Fean ’58 wint Lauwersmeertoernooi


De eerste prijs van het seizoen is binnen voor ’t Fean ‘58. Rond half zes zaterdagmiddag konden de Feansters zich laten huldigen als winnaars van de 40e editie van het Lauwersmeertoernooi. In de finale werd het verrassend sterk voor de dag komende Kootstertille met 2-0 geklopt. “Zo’n toernooi past uitstekend in de voorbereiding”, vond Mark Bosma, die met ingang van dit seizoen samen met Minno van der Werf de blauwhemden onder zijn hoede heeft. “Een prima mogelijkheid om de spelers aan het werk te zien, want een wedstrijd is toch iets anders dan een training. En wat ik vanmiddag heb gezien was dat er bij vlagen goed werd gevoetbald.” Inderdaad oogde het spel fris en vrij.

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen liet hij de gehele selectie opdraven. “Iedereen kreeg zijn speelminuten, dat was de bedoeling, waarbij we ook spelers op meerdere plaatsen uitprobeerden. Het doel was om de organisatie goed neer te zetten”, aldus Mark Bosma, die met een goed gevoel op het optreden van zijn pupillen terugkeek.

Het stond inderdaad goed. Er werd nauwelijks iets weggegeven. De eerste wedstrijd tegen SC Twijzel – ook de eerste tegenstander in de competitie – eindigde in een 2-0 overwinning door doelpunten van John Notebomer en Joost Nieuwenhuis, de laatste uit een corner van Erwin Vos.
Ook in de tweede wedstrijd tegen WTOC – ook al een opponent uit de reguliere competitie – leek er niets aan de hand. Erwin Tabak zette ’t Fean ’58 op een 1-0 voorsprong door de rust te bewaren, de doelman te omspelen en uit een moeilijke hoek te bal binnen te schuiven.
Toch ging het nog bijna mis. In de laatste minuten zwijnden de Feansters. De rebound uit een bal op de lat werd nog over gekopt. Toch kwam WTOC nog langszij (1-1). “We verslapten”, zag ook Mark Bosma. “En dat soort fouten moeten er uit. Daar moeten we aan werken.”

Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen wie doorging naar de finale. Dat werden dus de Feansters. André van der Molen, Willem van Kammen en Joost Nieuwenhuis schoten onhoudbaar binnen, terwijl Jelmer van der Meer een inzet van WTOC stopte.
De finale ging tegen Kootstertille, de verrassing van het toernooi. Zij schakelden in de eerste ronde favoriet Kollum uit (na strafschoppen), maar na een sterke opening moesten de uitgebluste Tilsters, die met een smalle selectie aantraden, in de finale het hoofd buigen. Eerst raakte Harm Vrij nog de paal. Willem van Kammen – na een voorzet van Jelte Bottema -opende de score, waarna John Notebomer met het hoofd een vrije trap van Wietze Vrij verzilverde (2-0).


Foto’s: Sake Beerda en Siebren Vellema.