‘t Fean ‘58 wint opnieuw het Lauwersmeertoernooi

KOLLUM – ’t Fean ’58 heeft zijn eerste prijs van het seizoen binnen. De Feansters zijn er opnieuw in geslaagd het Lauwersmeertoernooi winnend af te sluiten. Ook het vorige jaar – de blauwhemden namen toen voor de eerste keer deel – mochten de mannen van het trainersduo Mark Bosma en Minno van der Werff  zich als winnaar laten huldigen. De organisatie van de 41e editie van het Lauwersmeertoernooi was ook nu in de vertrouwde handen van de vvKollum.

Het toernooi viel voor ’t Fean ’58 gelijktijdig met het trainingsweekend in Bakkeveen. “Dan maar wat minder trainingsoefeningen”, dacht Mark Bosma, die vond dat juist dit toernooi zijn mannen veel heeft gebracht. “Het vorig jaar wonnen ze hier ook. Dat na een slecht seizoen. Een heel belangrijke winst derhalve. Toen hebben ze weer geleerd wat het betekent om te winnen. Hier werd de basis gelegd voor het succesvolle seizoen dat achter ons ligt.”

Een trainingsweekend – meer bedoeld als teambuilding – is voor de deelnemers vaak een uitputtingsslag. Weinig slaap, het nodige vertier en toch trainingsarbeid. Na afloop van het toernooi liepen de meeste spelers van de selectie dan ook op hun laatste benen. De dug-out puilde gelukkig uit, er waren veel mogelijkheden om te wisselen. En daar werd dan ookveelvuldig gebruik van gemaakt, iedereen kreeg zijn spelminuten.

Acht teams uit de regio namen deel. Moesten de Feansters het vorig jaar in de finale afrekenen met Kootstertille, deze keer was WTOC de laatste opponent. Na een 3-0 zege tegen GSVV (drie doelpunten van Jens Hamstra) was de volgende horde richting de finale SC Twijzel, geen onbekende voor ’t Fean ’58. Met tweemaal een gelijkspel – waaronder de kampioenswedstrijd – wisten De Feansters het vorige seizoen in de competitie niet te winnen van de mannen uit Twijzel. Ook nu niet in de reguliere speeltijd. Door een doelpunt van Jens Hamstra leek de weg naar de finale open. Maar in de allerlaatste seconde scoorde Twijzelmiddels een machtige volley toch nog de gelijkmaker (1-1). Strafschoppen moesten de beslissing brengen. ’t Fean ’58 benutte ze alle drie, doelman Jelmer van der Meer ranselde de tweede penalty van SC Twijzel uit de hoek.

In de finale tegen WTOC, dat verrassend Kollum na strafschoppen buiten de eindstrijd hield, waren de blauwhemden oppermachtig. Jens Hamstra – weer hij – scoorde al snel de 1-0, waarna strafschoppenspecialist André van der Molen – Hamstra werd onderuit gehaald in de zestien – de 2-0 binnenschoot. Het slotakkoord was voor Raoul Dijkstra, na een voorzet van de sterk spelende nieuwkomer René Mellema (3-0). ’t Fean ’58 lijkt klaar te zijn voor het seizoen 2018/2019.