‘t Fean ‘58 wint van hevig tegenstribbelend Rijperkerk


SURHUISTERVEEN – Ook na de soms harde wedstrijd tegen Rijperkerk wordt er nog niet openlijk gejuicht in Surhuisterveen. Wel veranderde de stemming nadat bleek dat de concurrentie punten had laten liggen. Na de 2-1 zege lonkt de tweede klasse.

Voorheen en dan vooral in het voorgaande seizoen lukte het de blauwhemden nauwelijks dit soort wedstrijden te winnen. “En dat we dit nu wel doen is de grote winst nu”, denkt ook hoofdtrainer Mark Bosma, de strateeg bij de sterk opererende Feansters. Oud eerste elftal-speler Dirk de Vries en hoofd technische zaken jeugd bij de Feanstars vind het prachtig dat de jeugd wordt ingepast. “Je ziet dat de jonge spelers een geweldige groei doormaken nu ze regelmatig mogen invallen in het eerste elftal. Dat geeft vertrouwen en is een stimulans voor alle jeugdspelers.”

Rijperkerk had een prima serie achter de rug en heeft nog uitzicht op het veroveren van de tweede periode. Gezien de historie wist iedereen en zeker Minno van der Werff dat het geen makkelijke middag zou worden. De assistent-trainer van het Feanster vlaggenschip had als hoofdtrainer bij de ‘de Protters’, de bijnaam van de Ryptsjerksters, al ervaren dat er niet erg wordt opgekeken tegen hoger geplaatste tegenstanders. “Een beetje een no-nonense mentaliteit”, vertelde Van der Werff en dat werd beaamd door voormalig topschutter Stefan Jeuring, tegenwoordig elftalleider bij Rijperkerk. “En een feestje zo nu en dan wordt ook erg gewaardeerd”, weet Jeuring uit ervaring.

Zoals gezegd was het bij tijd en wijle hard en met name in de tweede helft ook irritant. Arbiter Brinkman uit Drachten had dan ook zijn handen vol en moest zo nu en dan met gele kaarten de boel corrigeren. Niet in het begin van de wedstrijd overigens. De thuisclub domineerde en speelde met veel vertrouwen. De gasten mochten niet klagen dat inzetten van Joost Nieuwenhuis en Jens Hamstra geen doel troffen. Na ruim tien minuten op de klok was het wel raak. Na een klutssituatie en in eerste instantie een prima reactie van doelman Redmer Jorna belandde de bal voor de voeten van de schietgrage Erwin Vos en was de 1-0 voorsprong een feit. Doordrukken dus maar vonden de aanhangers van de blauwhemden. Tegen een team van doorzetters als Rijperkerk is dit echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. En als dan ook de thuisclub de teugels ietwat laat vieren is een speldenprik gauw geplaatst. De gasten creëerden zich enkele kansjes maar de grootste kans was toch voor de thuisclub. Jorna redde op de inzet van Nieuwenhuis. John Notebomer, uitstekend op dreef na een zware longontsteking, teisterde vlak voor de theepauze de deklat.

In de tweede helft hadden de spanning en zo nu en dan irritatie invloed op in ieder geval de amusementswaarde. Met zo nu en dan een kansje voor de blauwhemden en even zo sporadisch een speldenprik middels Johannes Meijer, de beste man bij de gasten, leek het bij de kleinst mogelijke zege te blijven. Tot André van der Molen na ruim een uur spelen een vrije trap mocht nemen. Met uiterste precisie bereikte de specialist aanvoerder Willem van Kammen die feilloos de 2-0 binnen kopte. Het betekende opluchting maar niet voor lang. Geschutter in de Feanster defensie zorgden ervoor dat Johannes Meijer de aansluitingstreffer kon, of liever gezegd mocht laten aantekenen op het scorebord, 2-1. Gelukkig hield de thuisclub stand en zag na kennis te hebben genomen van de andere uitslagen dat het goed was richting een eventueel kampioenschap. “Dit soort wedstrijden winnen is gewoon heel goed”, vond Mark Bosma na afloop. “Rijperkerk is een heel lastige tegenstander.”

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.