Topduel ‘t Fean ‘58 tegen Zwaagwesteinde eindigt in gelijkspel

SURHUISTERVEEN – In een spannende wedstrijd deelden de nummers één en twee in de op voorhand spannende klasse 3B gisteren de punten. De trainers Mark Bosma van de thuisclub en Klaas Zandberg van het sterke Zwaagwesteinde hadden hun huiswerk prima gedaan en waren beiden content met het 1-1 gelijke spel.

Door Henk Postma

De gasten waren op de hoogte van de scoringsdrift van de Feansters en anticipeerden hier dan ook prima op. De versterkte defensie van de ‘Westreentsjes’ gaf tegen de fanatiek gestarte thuisclub nauwelijks kansen weg en loerde op de counter. Zandberg had hier naar eigen zeggen goede afspraken over gemaakt met zijn jongens. “Wat dat betreft ben ik eigenlijk best wel tevreden met dit gelijke spel”, analyseerde de gedreven coach direct na afloop. “Het positiespel wat ik graag wil zien kwam er vandaag niet uit. Daardoor kwamen wij veel te weinig voor het doel van hun.”

De thuisclub zette in de beginfase van de tweestrijd de toon. Het leidde niet tot kansen en moest alert blijven voor de counter van de gasten. Toen Jens Hamstra na een kwartier spelen één van de spaarzame kansjes net naast het doel van Johan Jan Kleefstra deponeerde toonde collega Jelmer van der Meer aan de andere kant aan alert te zijn en maakte een counter vakkundig onschadelijk. Tien minuten voor de theepauze moest de thuisclub aanvalskracht inleveren omdat de goed spelende Erwin Vos door een blessure niet verder kon. John Notebomer werd zijn vervanger.

De invaller deed in het tweede bedrijf trouwens van zich spreken. Een vrije trap van Wietze Vrij werd foutief beoordeeld door doelman Kleefstra en Notebomer was er als de kippen bij om de blauwhemden op voorsprong te zetten, 1-0. Het smaakte naar meer maar de gasten hielden prima stand. Sterker nog, de counter werd steeds gevaarlijker en vijf minuten na zijn treffer moest Notebomer aan de andere kant aan de bak. Ternauwernood hield hij Dennis Stienstra af van de gelijkmaker. Oefenmeester Mark Bosma maakte vooraf al gewag van een wapen van de mannen uit Zwaagwesteinde. “De hoekschoppen van hun zijn levensgevaarlijk, dan is het alle hens aan dek.” Dit bleek halverwege de veel minder attractieve tweede helft. Zoals bij elke Hoekschop toog ook nu centrale verdediger Jelle van der Wal naar voren en profiteerde van een misser van de Feanster doelman. De 1-1 was een tegenvaller maar tegelijkertijd ook verdiend. Hierna zaten de gasten prima in de wedstrijd en daalde het niveau bij de thuisclub. “Ik had graag willen winnen”, vond youngster Wibo van der Werff. “Maar in de tweede helft zakten wij te ver weg en ook was de aansluiting niet goed. Best wel een beetje balen.” In de slotfase kwam de thuisclub goed weg toen de gastheren de paal teisterden en een voorzet net niet kon worden bereikt. “Hier wegkomen met een overwinning was eerlijk gezegd niet terecht geweest”, was de terechte mening van Klaas Zandberg. “Maar goed, met zo’n gestolen overwinning had ik echt wel even gejuicht hoor.” Mark Bosma was wel content met de puntendeling. “Tenminste deels niet maar anderzijds oom weer wel hoor. Wij speelden een goede eerste helft en hadden ook wel het verschil kunnen maken. Na de pauze waren zij gelijkwaardig aan ons en en daarom is de 1-1 wel een goede uitslag vind ik.” Meedoen bij de eerste vijf is op het moment wat Bosma wil. “Volgende week wacht Kollum en hebben wij weer kans om bovenin mee te blijven draaien. En verder gewoon winnen waar je moet winnen.”

Meer foto’s op www.jan-anne.nl.