We zijn weer los…

Dinsdag 25 januari 2022. Een memorabele datum. De zoveelste persconferentie sinds de uitbraak van het coronatijdperk. De dag van de  ruime versoepelingen. En…we mogen weer voetballen en wel met publiek aan de zijlijn. Zaterdag 29 januari was het zover. ’s Morgens was het weer een drukte van belang met veel jeugd op de velden van sportpark ‘t Ketting. De voetbalsites stonden weer bol met ‘tegenstanders gevraagd’. ’t Fean ’58 had snel een opponent gevonden: Top ’63, een voor sommigen onbekende  vereniging. Even goochelen: Standplaats: Oppenhuizen. Voor diegenen, die regelmatig richting de Afsluitdijk koersen, dit fraaie dorp ligt dichtbij de A7, vlak voor Sneek, rechtsaf.

Top ’63, uitkomend in de zaterdag 4e klasse A, momenteel bivakkerend op de 11e plaats van de ranglijst. Met zes punten uit acht wedstrijden. Twee klassen lager dan ’t Fean ’58. Op papier zou dat geen probleem moeten zijn voor de blauwhemden. Maar voetballen tegen  lager geklasseerde tegenstanders is voor de Feanster zaterdagvereniging nog wel eens een probleem. 

Versoepelingen, ’t Fean ’58 voldeed strikt aan de voorschriften, die Mark Rutte afkondigde.Er werd gescand. Wanneer niet het teken ‘groen’ werd gegeven, werd er geen polsbandje verstrekt. Een polsbandje, toch een beter gevoel dan ‘het enkelbandje’ in de tijden van lockdown. 

Voor de voetballiefhebbers een verademing nu ze hun voetbalmaatjes weer konden ontmoeten. “No kin ik wer ris mei in oar prate as alline mei de frou”, zei een van vaste supporters. Soms moest men het stemgeluid verheffen om zich verstaanbaar te maken, zo loeide de zuidwestelijke storm over het kunstgrasveld. Het gekapte Feanster bos, dat altijd een ‘smûke’ beschutting gaf, werd node  gemist. Het hek rond het veld hield de toeschouwers tegen bij de felle windstoten. De cornervlaggen stonden de meeste tijd meer horizontaal dan verticaal.

Ondanks de elementen werd er gevoetbald. En hoe! Beide teams lieten een gretige indruk zien. Ook onze jongens, er werd gespeeld met veel inzet, als ging het om een kampioenstitel. Dat belooft wat voor het verdere verloop van deze competitie. Het trainerskoppel Minno van der Werff en André van der Molen zag het met genoegen aan. Ze hebben kortgeleden weer voor een jaar bijgetekend, hun pupillen lieten deze middag zien dat zij daar erg content mee zijn: ze gingen ervoor.

De wedstrijd was nog maar net begonnen of de 1-0 stond al op het denkbeeldige scorebord. Uit een moeilijke hoek scoorde Jens Hamstra. Een fraaie treffer. Met de wind in de rug bestookte ’t Fean ’58 het doel van de sympathieke ploeg uit Oppenhuizen. De aanvalsdrift van de Feansters betaalde zich al snel uit. De frivool spelende Bard Pultrum ontsnapte aan de verdedigers van Top ’63, maar zag de doelman op z’n weg. Hij had het geluk dat de bal voor de voeten kwam van de mee opgekomen Raoul Dijkstra, die het leder voor het intikken had (2-0). 

De wedstrijd was een kwartier oud – het kan ook één of twee minuten meer of minder zijn geweest – toen Edwin Notebomer na een prachtige aanval voor de 3-0 tekende. Even later vond Jens Hamstra de vrijstaande Bard Pultrum, die van dichtbij scoorde. In de ogen van de tegenpartij was er sprake van buitenspel. Arjen de Jong raadpleegde de assistent-scheidsrechter en volgde zijn advies: geen goal voor Bard Pultrum, die nog even moest wachten op zijn doelpuntje. 

Toch kwam de 4-0. Het aanvalsduo Bard en Jens vond elkaar gemakkelijk deze middag. Aangever: Bard, afmaker: Jens, gespeeld 30 minuten. 

De eerste Swetsers wilden na dit doelpunt al aan de koffie. De afstand van de oostelijke kant van het kunstgrasveld naar de kantine is een behoorlijk eind in hun ogen, kennelijk… De terugreis viel hen zeker zwaar, want sommigen hebben het tweede bedrijf niet gezien.

40e minuut. Bard lobt de bal over de doelman, waardoor Jens de bal tergend langzaam over de doellijn binnen liet rollen (5-0). 

Veel wissels na de rust aan ’t Fean ’58 kant. Hessel Huisman, John Notebomer, Erwin Vos, Jurre de Haan en Rienk Bouma kwamen binnen de lijnen. Met de harde wind tegen ging het wat moeizamer voor de thuisclub en kwamen de bezoekers meer aan aanvallen toe. Toch scoorde ’t Fean ’58 weer. Een voorzet van de zeer actieve Jens Hamstra kwam terecht bij Erwin Tabak. Uit een moeilijke hoek schoot hij de bal via de doelman binnen, die het leder nog wel graaiend in z’n handen kreeg. Doellijnregistratie was niet nodig, de bal was duidelijk over de lijn (6-0).

Toch kregen de bezoekers hun welverdiende doelpunt. Hun inzet werd beloond met een knappe goal (6-1). De scoringsdrift van de thuisclub was nog niet gestild. Steef Loopstra scoorde vanaf 20 meter (7-1), Erwin Tabak (8-1) dit na aangeven van Bard Pultrum. Vijf minuten voor tijd waren de rollen omgedraaid: Tabak bracht Pultrum in stelling, waardoor hij eindelijk zijn welverdiende doelpuntje meepikte (9-1).

’t Fean ’58 – Top ’63: Een bijzonder sportief duel, waarin de spelers genoten van eindelijk weer eens een wedstrijd en de toeschouwers langs de lijn hun sociale contacten weer konden oppakken. We zijn weer los!  

Jacob Hielema